laupäev, november 21

organisatsiooni vajadus

hommikul ärkasin ja siis sähvatas, et nii nagu see nukkude tegemise õpetus, oleks vaja arendama hakata lastesaidile ühte teemat, millest väikese Kadi emaga põgusalt sai räägitud. siis hakkasin mõtlema, et kas seda asja peaks ette näitama väikene laps või hoopis kellegi vanaema. (sest kuidagi tahaksin vanaemade (ja vanaisade) teema sinna lastesaidile sisse tuua)
no näed, nüüd kirjutades jooksevad kujutluspildid kõigest sellest, mida veel võiks teha, doominokividena edasi ja ei jaksa mina kirjutada kõike.

iga selle asja jaoks tuleks leida inimene, kelles tunned ära, et ta on see õige seda tegema.
ja siin oleks juba vaja inimeste kooslust selgema tunnetuse saavutamiseks.

jälle on Sesame see näide, mille puhul saan selgitada, mida ma ei taha:

Sesame Streeti taga on selline mittetulundusorganisatsioon nagu Sesame Workshop.
traalisin läbi nende kodulehe, et leida sädemeid, aga nüüd saan aru, et sealt saadud nõutuse tunne on just siin kasutatav.
sattusin kokku nähtusega, mille kujunemist Muutujate organisatsioonis üldse ei taha.
esindamisega.
on olemas mingi liik inimesi, kes roteeruvad ühest organisatsioonist teise ja justnagu on vajalikud, aga kui nüüd see maailm peaks otsa saama ja uus tuleks ehitada, siis seal uues sellist mullitamist pole vaja.
kunagi ammu olid mu andmed ülal freelancerite saitides ja minuga võttis ühendust üks tegelane, kes esindas loodavat mingi endise jalgpalluri nimelist heategevusfondi inglismaal. et ma teeksin neile ägeda kodulehe.
mida rohkem me suhtlesime, seda rohkem sain aru, et tegelane ei saa oma kõlavast ametikohast hoolimata aru, mida sellise lehe tegemiseks on vaja (näiteks põhikirja, missiooni kirjeldust jnejne), et ta nagu loodab, et koos lehe tegemisega tekib iseenesest kuskilt imeväel sinna ka sisu. ma ei tea, mulle tundus, et kas see inimene ei omanud korralikku haridust või ta oli pidevalt laksu all (või mõlemat), aga ma hakkasin tausta uurima. aa -- üks asi, mida ta jagas, oli see, et nad tahavad avaüritusena korraldada uhke heategevuspeo.
mis heategevusürituse sihteesmärk võiks olla, keda nad plaanivad aidata, see näis täiesti teisejärguline, midagi aafrika noorte abistamisest või umbes nii.
tolle eksjalgpalluri nimega otsingut tehes sain targemaks.
lühidalt kokku võttes: inimesed, kellel on mingi tuntus juba ja kes oma karjääriga lõpetavad, siis nad peavad endale aru andma, et midagi nad peavad siiski tegema hakkama. ja väga hea mudel on heategevusfondi asutamine.
on vaja väikest algkapitali, et palgata inimesi,kes hakkavad sisuliselt mingeid projekte välja mõtlema ja igalt poolt raha fondi toetuseks hankima. algkapitali võib saada näiteks ka heategevuspeo korraldamisest. ja no edasi on juba veidi lihtsam - tegelane ise koos oma semudega asub asja juhatama ja esindama ja võibolla jääb mõnel heal ajal ka fondi halduskuludest veidi raha üle, et kellegile seal kuskil Aafrikas väike abipakk või nii saata. igatahes on lahe see, et aeg-ajalt saab jälle suuremaid heategevuspidusid korraldada.
kindlasti pole see mudel kõigil juhtudel rakendatav ja kindlasti on ka selliseid tegelasi, kes kogu hingest asjaga tegelevad.
aga mis tahan välja tuua - mittetulundus ja heategevus võivad vägagi mõnede jaoks äriplaanid olla. kuskilt leidsin siis suurbritannias tegutsevate heategevusfondide loetelu. see oli lahmakas.
ja hiigelhierarhiseeritud organisatsioonid on pigem iseennast taasloovad monstrumid.
nende kasutegur on imeväike.
sa usud ja loodad, et kuskil keegi on võtnud nende probleemidega tegelemise enda hingeasjaks. aga tõde on see, et sina ise ja siinsamas saad palju enam anda oma panuse, kui seda kuhugi delegeerides.

Muutujate organisatsioonile ei ole vaja esindatust ja hierarhiat.
Murdepunktis räägib Gladwell pikemalt tõsiselt ebaharilikust juhtimissüsteemist, mis valitseb sellises firmas nagu W.L. Gore & Associates.
firmas, kus ei ole ühtegi bossi.
tegu ei ole väikefirmaga -- 45 tehast üle maailma, enam kui 8000 töötajat, üle 2 miljardi läbimüük.
Gladwell käis ühes neist tehastest ja kirjeldab värvikalt kogu seda hoopis teistmoodi mõtlemist. midagi sellist, mida usun kuuluvat tulevikku.
leidsin veebis otsides sellise materjali.
see on midagi väga sarnast sellele, mida tahaks Muutujate puhul rakendada.

minu jaoks täiesti hämmastav leid.

1 kommentaar:

  1. Tõesti huvitav. Usun, et ka ebateadlikult on mõned väiksemad firmad rakendamas sama süsteemi. Et *leiutise* juured on 1960. aastates, võiks arvata, et sellist mudelit rakendatakse praegu ka teadlikult rohkem. Ei ole uurinud tänapäeva ärijuhtimise skeeme. Aga sellise suure firma, nagu Gore puhul,tööshoidmine on tõesti hämmastav. Hüüdlausega 'to make money and have fun'

    VastaKustuta