teisipäev, jaanuar 5

sõbralik naabrus

on üle poole aasta möödas Sesame Streedi teemadega tegelema hakkamisest ja alles nüüd uue aasta vastuvõtmise ööl istusime Andrese pool köögis ja jõime matet ja rääkisime ideedest, millest keegi sädemeid leidnud... ja siis sain selle taipamise rohkem lahti rääkida.
Sesame Street lükati käima Garnegie Foundation toel ja nagu aru saan oli peaeesmärk süstida slumidest pärinevatesse lastesse juba varases eas huvi lugemise ja arvutamise vastu -- sellega andes neile võimaluse tulevikuks. mul ausalt öelda oli väikene pettumuse periood, kui läksin Gladwellist inspireerituna asja ennast uurima. sest leidsin algse idee liiga kõrvuni meelelahutusse pakituna.
aga mis ma nüüd alles taipasin, on Sesame Streedis veel teine põhiline teema: sõbraliku naabruse meelelaad.
selge see, et meil eestis on see slumi idee midagi võõrast ja ei haakunud sestap.
meenus, kuidas sarja loomise aegadel oli neil tulised vaidlused saate formaadi üle ja üldse seati see nimi kahtluse alla.
aga nii see on -- tegevus toimub tänaval. ja no seal liiguvad igasugused kollid ja hiiglaslikud linnud ja millegipärast ka tuntud meelelahutajad, staarid... aga uba ju selles, et nad kõik suhtlevad sõbralikult ja probleeme lahendatakse ja keegi ei pressi sinult välja järjekordse doosi raha ja kedagi ei alandata ja ahistata ja tapeta.
idee ise on väga hea -- luua alternatiivne reaalsus, millele kaasa elades saaksid lapsed õppida teistmoodi käituma, saaksid tunda ennast inimväärsematena. reaalsus vastukaaluks tänavatel valitsevale agressiivsusele.
aga see maailm on teostumatu. on meelelahutus. annab ehk küll sellise hingelise eemaloleku võimaluse -- aga see annab nii vähe ideid reaalse olemise muutmiseks.

nüüd hiljaaegu ehitasin siia blogisse paremini liigendatud linginduse ja organisatsioonide alla panin ka Sesame Workshopi -- just selle koha, kus on videoklipid nende tegevuse organiseerimise kohta.

pärast nende klippide vaatamist võiks ju küsida:
millised oleksid need teemad, millele eesti laste puhul oleks vaja keskenduda?
koostöö ideed ma kordan ja jäängi kordama, kuni see hakkab kohale jõudma.
kehalise liikumise teema peaks ka tugevalt sees olema -- Sesame üks korduvatest teemadest on, kuidas keegi väike laps õpib jalgratta või rulluiskudega sõitma. see "ma oskan!" vaimustus on kahtlemata teisi lapsi inspireeriv. aga neid oskamisi võiks hästi palju muid ka olla.
oma keha võimaluste avastamine. painutused. miks mitte ka hingamisharjutused.
viisakalt rääkimise õpetused. kuidas kellegile hästi kenasti midagi öelda nii, et ta täidaks sinu soovi?!?!
teistele heategude tegemine.
tagasiside -- kuidas küsida teistelt, kas nad said asjast samamoodi aru kui sina said.
...
jnejne.
(hetkel istun selle nõupidamise laua taga üksi. aga meid võiks palju olla, onju?)



miks aga üldse sõbralikust naabrusest hakkasin rääkima, on see, et Gladwellil on üks oluline videoesinemine, milles ta räägib Risetto (?) kogukonnast ja selle fenomenaalsest mõjust selle liikmetele.
kahjuks ei leidnud klippi, kus see esinemine oleks eraldi. allolevas lõigus tuleb liikuda tema esinemise alguse leidmiseks ajaribal näidikut 31:00 kanti tõmmates (aega näitab tõmbamise ajal näidiku kõrval):

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar